مزایای استفاده از دستگاه قلاویززن در مقایسه با قلاویزکاری دستی چیست؟

به جرات میشه گفت بیشترین علت شکستن قلاویز در حین انجام کار خطاهای انسانی میباشد!!!!!!

اکثر صنعت گرای عزیز با تصویر بالا خاطره خوبی ندارند…. چون کلی وقت و انرژی و دردسر کشیدن تا بتونند قلاویز شکسته را خارج کنند.

خوب میریم سر اصل مطلب

زمانیکه ما یک قلاویز را بصورت دستی میزنیم چندتا اتفاق داره میفته….اول اینکه باید ترتیب زدن قلاویزهارو رعایت کنیم یعنی اول حواسمون باشه قلاویز اول رو بزنیم بعد قلاویز دوم رو و در نهایت قلاویز اخررو…حالا باید دسته قلاویز برداریم و قلاویز اول رو داخلش قراربدیم و گاهی وقت هم مرتب قلاویز از داخلش میفته بیرون و روی اعصابه….خوب حالا باید دستمون دقیق عمود بر سطح کار و سوراخ بگیریم و نوک قلاویز رو با یک فشار متناسب داخل سوراخ قراربدیم و خیلی ارام و با دقت بچرخونیم تا دنده های اولیه درگیر بشن….خود درگیرکردن قلاویز اول رو یه پروسه عظیم و تخصصی هست و کلی انرژی میبره و تخصص بالایی میخواد مخصوصا اگر جنس قطعه کار سخت باشه….

حالا اگر تمام مراحل بالارو با موفقیت پشت سر بگذارید میرسید سر خان دوم و قلاویز دوم رو…اینجا برای درگیرکردن قلاویز اول کار باید حواست باشه دنده رو دنده نشه…قدم بعد باید خیلی ارام و با احتیاط دسته قلاویز بچرخونیم و به ازای هر 2 دور یه نیم دور برگردونیم تا براده شکسته بشه….بیشتر شکستن قلاویزها توی این مرحله انجام میشه و علت اونم وارد نکردن نیروی یکنواخت هنگام چرخوندن دسته قلاویز هست…در ضمن حواستون هم باید به روغنکاری قلاویز باشه.

حالا اگر دوتا خان بالارو با موفقیت پشت سر گذاشتید میرسید به قلاویز اخررو…اینجا تمام مراحل قلاویز دوم رو باید رعایت کنید تا سرانجام تونسته باشید یک عدد سوراخ رو قلاویز بزنید……حالا شما فرض کنید توی یکروز قراره حداقل 1000سوراخ قلاویز بزنید یا حتی کمتر….حساب کنید چه زمان ، انرژی و دقتی از شما میگیره !!!!

حالا میپرسید خوب چاره کار چیه؟ جوابش مشخص و ساده یه دستگاه قلاویززن مکانیزم بازویی

حالا میپرسید مگه دستگاه قلاویززن چیکار میکنه که گره از کار ما باز کنه؟ جوابش الان بهتون میدم…بیاین همون مثال بالارو با دستگاه قلاویززن بزنیم.

خوب برای استفاده از دستگاههای قلاویززن باید از قلاویز ماشینی استفاده کنیم که اینجا یه اتفاق خوبی میفته و اون اینکه شما همین ابتدای کار با 2تا قلاویز دیگه خداحافظی میکنید و این یعنی شما همین ابتدای کار زمانتون یک سوم شد….قطعه کار اماده و سوراخ ها طبق جدول استاندارد جهانی زده شده…تنها کاری که میکنید اداپتور دستگاه قلاویززن با سطحی که سوراخ روی اون زده شده تاچ میکنید و دستگیره حد یونیورسال دستگاه سفت میکنید…دستگاه اماده زدن قلاویز هست.قلاویز ماشینی داخل کولت میکنید و کولت رو وارد اداپتور و نوک قلاویز با سوراخ تاچ میکنید و عملیات قلاویزکاری رو انجام میدید…اینجا دیگه خبری از عمود نبودن قلاویز و دنده رو دنده شدن و نیروی غیریکنواخت برای چرخوندن دسته قلاویز و غیره نیست…از همه مهمتر سرعت زدن قلاویز چندین برابر حالت دستی میشه و قابل تنظیم و کنترل هست.

خوب حالا شاید چندتا سوال براتون پیش میاد….

اول اینکه هد یونیورسال کاراییش چیه؟ هد یونیورسال مکانیزمی هست که شما بتونید قلاویزکاری در حالت افقی و عمودی و حتی تحت زاویه انجام بدید…این مکانیزم تو همه دستگاههای قلاویززن برقی ، پنوماتیکی و هیدرولیکی تقریبا مشابه هست.

حالا میپرسید کولت یا همون فشنگی چیه؟کولت یا فشنگی همون ابزارگیر و قلاویز گیر هست که چندتا مزیت داره…اول اینکه قلاویز هیچوقت از داخلش رها نمیشه و دوم اینکه کولت ها حالت جغجغه دارند و زمانیکه سوراخ ته بسته قلاویز میزنید زمانیکه به انتهای سوراخ میرسه به طور اتوماتیک قلاویز هرزگرد میشه که باعث میشه قلاویز نشکنه و این بهترین خبری هست که من الان به شما دادم.

حالا میپرسید اداپتور چیه؟اداپتور در اصل رابط بین اسپیندل یا سروو موتور یا گیربکس دستگاه قلاویززن با کولت های شما هست که طبق استاندارد هر شماره اداپتوری یک رنج کولت رو پوشش میده و هر دستگاه قلاویز یک اداپتور بیشتر نداره.

کل مرحله تنظیم کردن دستگاه قلاویز تا زدن قلاویز زمانی بین 10 تا 15 ثانیه از شما میگیره…پس خودتون حساب کنید که چه تفاوت بزرگی در قلاویزکاری با دستگاه و یا حالت دستی و ابزارهای دیگه وجود داره…یا حق

ابزار قلاویز چیست؟

قلاویز ابزاری جهت ایجاد دندانه در داخل سوراخ های تهیه شده توسط مته یا ابزارهای دیگر میباشد.

معمولا جنس قلاویزها از فولادهای ابزار و کبالت دار یا کربنی میباشد و با توجه به جنس قطعه کار انتخاب میشوند.ابزار قلاویز از چهار قسمت دندانه دار برای براده برداری و چهار شیار جهت خارج نمودن براده و همچنین نفوذ اب صابون و مواد خنک کننده ساخته شده است.

قسمت انتهای قلاویز که به ان دنباله قلاویز میگویند از یک قسمت ساده استوانه ای و یک قسمت چهار گوش تتشکیل شده…از قسمت چهارگوش جهت قرار گرفتن قلاویز دستی در دسته قلاویز و قلاویز ماشینی در کولت دستگاه قلاویززن استفاده میشود.

قلاویز در استانداردهای متریک و اینچی و فرمی و بصورت چپ گرد یا راست گرد تولید میشوند.

قلاویز دستی

قلاویزهای دستی در ست های سه تایی هستند که شامل قلاویز پیش رو؛میان رو و اخر رو است.

برای سوراخ های ته بسته از هر سه قلاویز این مجموعه استفاده میشود و برای سوراخ های باز از قلاویز پیش رو و میان رو استفاده میشود مگر در موارد خاص که جنس قطعه سخت باشد.

عموما بر روی قلاویز پیش رو دو عدد خط تیره در دنباله قلاویز و برای قلاویز میان رو یک خط برای مشخص کردن و جلوگیری از زدن قلاویز اشتباه تعبیه میشود و قلاویز اخر رو بدون خط میباشد.همانطور که از نام این سه عدد قلاویز مشخص است رعایت زدن قلاویز ها مهم است و ابتدا باید قلاویز پیشرو سپس قلاویز میان رو و در نهایت قلاویز اخر رو زده شود.

ست قلاویز دستی-پیش رو میان رو اخر رو

قلاویز ماشینی

قلاویزهای ماشینی عموما به صورت تکی و یا سری دوتایی ساخته میشوند…این قلاویزها تمامی مراحل قلاویزکاری را در یک مرحله و با یک قلاویز انجام میدهند؛ این به این دلیل است که قسمت رزوه دار قلاویز بلندتر بوده و تمام مراحل قلاویز دستی در طول قسمت رزوه دار قلاویز رعایت شده است.

روش قلاویزکاری دستی

برای اتصال دو قطعه دو روش کلی وجود دارد.اتصال دایم و اتصال موقت

اتصال دایم شمال روش های مختلف جوشکاری میباشد که برای جداسازی قسمتی از قطعه از بین میرود.

اتصال موقت مانند پیچ و پین و غیره…یکی از رایج ترین روش های اتصال موقت استفاده از پیچ ها میباشد…برای این کار پیچ از داخل یکی از قطعات عبور کرده و در قطعه بعدی که توسط قلاویز رزوه شده محکم میشود.برای رزوه دار کردن قطعه مراحل زیر را انجام میدهیم:

1-ابتدا سوراخ مورد نظر را با توجه به استاندارد قلاویز در قطعه با استفاده از مته و دریل کاری ایجاد میکنیم.قلاویزها طبق استاندارد پیچ ها نامگذاری میشوند…مثلا قلاویز M12 برای زدن پیچ متریک 12 استفاده میشود.

قطر مته مورد استفاده با توجه به گام دنده از فرمول زیر قابل محاسبه است:

گام پیچ-قطر قلاویز=قطر مته

برای مثال برای قلاویز 12 با گام 1.5 10.5=1.5-12=قطر مته

جداول استاندارد جهت استخراج قطر مته ها وجود دارد که در زیر نمونه ان قرار داده شده:

2-قلاویز پیش رو را از قسمت چهارگوش داخل دسته قلاویز قرار داده و محکم میکنیم.

3-قطعه کار را داخل گیره کار میبندیم.

4- قلاویز را به صورت عمود در ابتدای سوراخ قرار داده و با توجه به چپ گرد یا راست گرد بودن دنده شروع به چرخانیدن دسته قلاویز در جهت مورد نظر میکنیم..توجه داشته باشید فشار بسیار کمی رو به پایین در ابتدای کار جهت درگیر شدن دنده های ابتدایی نیاز است؛ چرخش دسته قلاویز باید با سرعت قابل کنترل و کم انجام شود تا باعث شکستن قلاویز در کار نشود.

5-برای خروج براده پس از چرخاندن هر یک دور دسته قلاویز به مقدار یک چهارم دور در جهت مخالف بازمیگردیم…این عمل باعث شکسته شدن براده و جدا شدن ان از سطح میشود.

6-در زمان قلاویزکاری با توجه به جنس قطعه کار حتما از روان کننده ها و روغن قلاویزکاری استفاده نمایید

7- چرخش دستگیره را تا تکمیل شدن قلاویز و خارج شدن ان از سوراخ ادامه میدهیم.

8-مراحل بالا را جهت زدن قلاویز میان رو و اخررو تکرار میکنیم.

نحوه قلاویزکاری دستی